Skip to content
Back to Recipes

Gratinirana mrkva, cikla i poriluk

Gratinirana mrkva, cikla i poriluk

Ingredients (4 people):

  • 400 g poriluka (samo bijeli dijelovi)
  • 1 l kipuće vode
  • 500 g mrkve
  • 500 g sirove crvene cikle
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 mlada luka
  • 3 tbsp žlice maslinovog ulja (± 45 ml)
  • 6 grančica peršina
  • 50 g krušnih mrvica
  • 30 g lješnjaka u prahu
  • sol i papar
  • 2 tbsp žlice shoyu ili soja umaka (± 30 ml)

Preparation time: 20 min.

Cooking time: 1 h

Standing time: 10 min.

Difficulty: easy

Preparation:

  • Zagrijte pećnicu na 220° C s uključenim ventilatorom.

  • Bijeli dio poriluka narežite na komade od 2 cm (zeleni dio se može sačuvati za juhu). Stavite poriluk u UltraPro 2 l, prelijte s 1 l kipuće vode te pokrijte i ostavite stajati 10 min. a zatim ocijedite.

  • Mrkvu ogulite i narežite na ploške od 1 cm. Ciklu ogulite, narežite na kockice od ±2 cm, zatim ih isperite i osušite na papirnatom ručniku.

  • Češnjeve češnjaka ogulite, prerežite po pola i odstranite zelenu jezgru. Mladi luk prerežite po pola.

  • Dodajte mrkvu, ciklu, 2 oguljena češnja češnjaka i mladi luk u ocijeđeni poriluk u UltraPro. Pokapajte maslinovim uljem i lagano promiješajte Silikonskom lopaticom.

  • Poklopite i pecite 40 min.

  • Pomoću SuperSonic Visokog Turbo Chefa nasjeckajte peršinovo lišće i ostatak češnjaka. Dodajte krušne mrvice, lješnjake u prahu i prstohvat soli i ponovno promiješajte.

  • Nakon pečenja povrća u trajanju od 40 min., dodajte shoyu, papar i lagano promiješajte, a zatim pospite sadržajem iz SuperSonic VisokogTurbo Chefa.

  • Pecite otklopljeno još 20 min. na 190° C.

Additional Note:

CIKLA može pomoći u procesu detoksikacije jetre. Sadrži tvari koje stimuliraju rad jetre koja također ima ulogu u pročišćavanju krvi.